Wykonanie
W sajgonkach najbardziej lubię ich chrupkość i to co kryją w swoim wnętrzu. Moje dziś skrywają kremowo -
serowy farsz z
kaszą jaglaną o smaku
czosnku i
ziół.

1 opakowanie
papieru ryżowego (12 sztuk)1 opakowanie
serka Apetina
czosnek i
zioła1/4 szklanki
kaszy jaglanej1
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
zioła prowansalskie1 łyżka
masłaolej rzepakowy do głębokiego smażenia

1.
Kaszę ugotować w 3/4 szklance osolonego wrzątku.2.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na
maśle z odrobiną
soli.3. Do miski wrzucić ugotowaną
kaszę, usmażoną
cebulę, zmiażdżone ząbki
czosnku i
serek. Dokładnie wymieszać.4.
Papier ryżowy zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund, następnie przełożyć na deskę i na środek ułożyć masę wielkości
mandarynki. Papier zawinąć jak kopertę, tak aby brzegi zachodziły na siebie i się skleiły.5. Tłuszcz rozgrzać w rondelku, może być mały i smażyć pojedynczo, ponieważ smażenie z każdej strony to mniej niż 1 minuta. Smażenie należy cały czas nadzorować, ponieważ sajgonki szybko się przypalają.6. Podawać na ciepło.