Wykonanie
Składniki:(na 8 porcji)ciasto:- 1 szklana
płatków owsianych (ok. 110 g)- ½ szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 60 g),- ½ szklanki
otrębów pszennych (ok. 55 g),- 3 łyżki
cukru (ok. 30 g),- pół kostki
masła (ok. 100 g),- szczypta
soli,nadzienie:- opakowanie
serka naturalnego drobno zmielonego 4% tłuszczu (ok. 300 g),- 2 łyżeczki
cukru pudru (ok. 10 g),- łyżka agaru,- ziarenka
laski wanilii,- 20
truskawek (ok. 200 g).Sposób przygotowania:1. Mielimy
płatki owsiane i
otręby.2. Rozpuszczamy
masło.3. Mieszamy
mąkę, zmielone
płatki,
otręby,
cukier i rozpuszczone
masło.4. Formę do pieczenia wylepiamy
ciastem i nakłuwamy widelcem.5. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 25 min.6. Mieszamy
serek z
cukrem pudrem, ziarenkami
laski wanilii i agarem. Gdy masa lekko stężeje (najlepiej w lodówce), przekładamy ją na ciasto. Na
masie układamy pokrojone
truskawki.7. Wkładamy do lodówki na ok. 3 h (najlepiej na noc).
Tarta jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,- witaminę C (pochodzącą z
truskawek), która przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 110 gEnergia: 258 , 98 kcal
Białko: 10,97 gTłuszcze: 13 , 69 gWęglowodany: 27 , 94 gBłonnik pokarmowy : 4 , 98 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza