Wykonanie
Kutia to obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym
stole. Zawsze robiłam ją z pszenicy, którą zawsze trzeba było przebrać i oddzielić inne niepożądane ziarna. Dosyć czasochłonne zajęcie, więc gdy usłyszałam w jednym z kulinarnych programów, że kutię można zrobić na bazie
kaszy gryczanej, postanowiłam taką przygotować. Kutia ta smakuje równie wyśmienicie, zupełnie nie czuć gorzkawego posmaku
kaszy, a przygotowanie jej to kwestia 30 minut, łącznie z gotowaniem
kaszy.
Na średniej wielkości miseczkę dla 6-7 osób potrzebujemy następujące składniki, chociaż to trudno określić, gdyż kutia jest bardzo sycąca i z reguły wystarcza 3-4 łyżki na osobę.1/2 szklanki
kaszy gryczanej1/2 szklanki posiekanych na drobno
orzechów laskowych1/2 szklanki posiekanych na drobno
orzechów włoskich1/2 szklanki
rodzynków zalanych wrzątkiem i odcedzonych1/2 szklanki suszonych
śliwek drobno posiekanej1/3 szklanki
skórki pomarańczowej1/3 szklanki
płatków lub słupków
migdałów1/2 szklanki
maku sparzonego i zmielonego2-3 łyżki płynnego
miodumożna dodać
cukier waniliowy do smaku
Kaszę ugotować, odcedzić i wystudzić. Następnie wszystkie składniki wymieszać. Przechowywać w lodówce.