Wykonanie
Składniki(na 1 porcję)- opakowanie
jogurtu naturalnego (ok. 150g),- ½ szklanki
malin (ok. 60g),- 2 łyżki
płatków owsianych (ok. 20g),- łyżka
orzechów arachidowych (ok. 10g),- łyżeczka
miodu (ok. 12g).Sposób przygotowania1. Prażymy
płatki owsiane i
orzechy na patelni.2. Dodajemy
miód i chwilę mieszamy, żeby składniki się połączyły.3. Na spód pucharka wlewamy
jogurt naturalny, następnie dodajemy
maliny i posypujemy przygotowaną granolą
orzechową.
Jogurt z granolą i
malinami jest bogaty w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
mąki razowej), który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- wapń (pochodzący z
jogurtu) potrzebny do prawidłowej budowy kości.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 250 gEnergia: 269 , 0 kcal
Białko: 12,2 gTłuszcze: 9 , 2 gWęglowodany: 40 , 2 gBłonnik pokarmowy : 6 , 1 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza