Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 1 szklanka
ryżu do risotto (ok. 200g),- 3-4 szklanki
bulionu warzywnego,- 1 łyżeczka
masła (ok. 5g),- 1
cebula (ok. 40g),- ok. 150 g surowego
łososia,- łyżeczka
soku z cytryny,-
przyprawy:
sól,
pieprz,- ząbek
czosnku,- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),- ok. 150 g
świeżego szpinaku.Sposób przygotowania1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę
masła.2. Na
maśle podsmażamy pokrojoną drobno
cebulę.3. Do
cebuli dodajemy
ryż i smażymy ok. 1 min.4. Do
ryżu wlewamy ½ szklanki
wywaru i czekamy aż
wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka
razy (gotujemy ok. 20 min).5. Kroimy
łososia bez skóry (zamarynowanego w
soku z cytryny,
soli i
pieprzu) w kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.6. Rozgrzewamy na patelni
olej i podsmażamy
świeży szpinak z dodatkiem wyciśniętego
czosnku.7. Do
ryżu dodajemy przygotowanego
łososia i
szpinak
Risotto z
łososiem i
szpinakiem jest bogate w:- kwasy omega-3, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie,- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 350 gEnergia: 431 , 3 kcal
Białko: 21,9 gTłuszcze: 19 , 1 gWęglowodany: 47 , 4 gBłonnik pokarmowy : 4 , 7 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza