ßßß Cookit - przepis na Łosoś w pistacjach na bazyliowym puree

Łosoś w pistacjach na bazyliowym puree

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
-200 g filetu z łososia,
- sok z cytryny,
- 4 łyżki pistacji (ok. 40g),
- skórka starta z cytryny,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- 1 ząbek czosnku,
- listki bazylii,
- sól i pierz. na puree:
- 4 ziemniaki (ok. 280 g),
- 2 łyżki mleka (ok. 20ml),
- listki bazylii,
- sól.
Sposób przygotowania
1. Łososia dzielimy na dwie porcje, marynujemy w soli, pieprzu i soku z cytryny.
2. Przygotowujemy pistacjową skorupkę: startą skórkę z cytryny mieszamy z olejem, czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i bazylią.
3. Łososia obsypujemy przygotowaną posypką i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 ⁰ C.
4. Listki bazylii miksujemy blenderem.
5. Gotujemy ziemniaki i rozgniatamy praską z dodatkiem mleka.
6. Do ziemniaków dodajemy zmiksowaną bazylię.
Łosoś w skorupce pistacjowej jest bogaty w:
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie,
- substancje uspokajające, pochodzące z bazylii.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 270 g
Energia: 453 , 8 kcal
Białko: 27,0 g
Tłuszcze: 26 , 1 g
Węglowodany: 31,1g
Błonnik pokarmowy : 3 , 33 , 3 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/02/osos-w-pistacjach-na-bazyliowym-puree.html