Wykonanie
Składniki
(na 2 porcje)
-200 g filetu z
łososia,
-
sok z cytryny,
- 4 łyżki
pistacji (ok. 40g),
- skórka starta z
cytryny,
- 1 łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g),
- 1 ząbek
czosnku,
- listki
bazylii,
-
sól i pierz. na puree:
- 4
ziemniaki (ok. 280 g),
- 2 łyżki
mleka (ok. 20ml),
- listki
bazylii,
-
sól.
Sposób przygotowania
1.
Łososia dzielimy na dwie porcje, marynujemy w
soli,
pieprzu i
soku z cytryny.
2. Przygotowujemy
pistacjową skorupkę: startą
skórkę z cytryny mieszamy z
olejem,
czosnkiem, rozdrobnionymi
pistacjami i
bazylią.
3.
Łososia obsypujemy przygotowaną posypką i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 ⁰ C.
4. Listki
bazylii miksujemy blenderem.
5. Gotujemy
ziemniaki i rozgniatamy praską z dodatkiem
mleka.
6. Do
ziemniaków dodajemy zmiksowaną
bazylię.
Łosoś w skorupce pistacjowej jest bogaty w:
- kwasy omega-3 (pochodzące z
łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie,
- substancje uspokajające, pochodzące z
bazylii.
Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 270 g
Energia: 453 , 8 kcal
Białko: 27,0 g
Tłuszcze: 26 , 1 g
Węglowodany: 31,1g
Błonnik pokarmowy : 3 , 33 , 3 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza