Wykonanie
Składniki:(na 2 porcje)- 5 liści
sałaty lodowej (ok. 50 g),- połowa
awokado (ok. 120 g),- 1
pomidor (ok. 90 g),- połowa kulki
mozarelli (ok. 60 g),- łyżka prażonych
migdałów (ok. 15 g),- łyżka
oliwy z oliwek (ok. 12 g),- łyżka
soku z cytryny (ok. 6 g),- pół łyżeczki
miodu (ok. 6 g).Sposób przygotowania:1. Myjemy
sałatkę, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. 2. Obieramy
awokado,
pomidora i kroimy w półksiężyce.3. Kroimy
mozarellę w plastry.4. Przygotowujemy sos: mieszamy
oliwę z oliwek z
cytryną i
miodem.5. Układamy warzywa,
mozarellę na sałacie, posypujemy prażonymi
migdałami i polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka jest bogata w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który zmniejsza stężenie cholesterolu we frakcji LDL („złego” cholesterolu),- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
oliwy z oliwek i
awokado), które również obniżają poziom „złego cholesterolu”,- likopen (pochodzący z
pomidora), który zapobiega procesom starzenia się.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 150 gEnergia: 232 , 97 kcal
Białko: 7,98 gTłuszcz: 19 , 96 gWęglowodany: 9 , 12 gBłonnik pokarmowy : 2 , 98 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza