Wykonanie
Dzisiaj troszkę inna wersja sałatki caprese. Przeważnie układam ją na przemian raz plaster
pomidora raz
mozzarelli, do tego sos na bazie
oliwy z
czosnkiem i
bazylia. Dzisiejsza wersja ma też inny sosik, tak dla odmiany. Przygotowałam go z gotowego pesto (bardzo dobre jest w Lidlu - w lodówkach) z dodatkiem
oliwy z oliwek.
Sałatka wyszła przepyszna jak zresztą wszystkie caprese.Lekkie , smaczne, czegóż chcieć więcej... :-)Składniki na 2 porcje:- 2 kulki
mozzarelli- 2 liście
sałaty lodowej- ok.14
pomidorków koktajlowych- 1-2 łyżeczki pesto- kilka łyżek
oliwy z oliwek-
ocet balsamicznyNa talerz wyłożyć rozdrobniony liść
sałaty lodowej. Skropić go
octem balsamicznym. Na środku ułożyć rozerwaną od góry do połowy kulkę
mozzarelli.W miseczce przygotować sobie sos, w tym celu do pesto wlewamy
oliwę i mieszamy do połączenia składników (kilka łyżek).Sosem polewamy
mozzarellę. Dookoła układamy umyte i przekrojone na połówki
pomidorki koktajlowe.
Smacznego :-)