Wykonanie
Składniki:(na 6 porcji)- połowa
kapusty pekińskiej (ok. 300 g),- puszka
kukurydzy konserwowej (ok. 220 g)- 6
ogórków kiszonych (ok. 300 g),-
filet z piersi kurczaka ( ok. 120 g),- łyżka
majonezu (ok. 25 g),- łyżka
ketchupu (ok. 15 g)-
jogurt naturalny (ok. 150 g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 12 g),- ulubione
przyprawy.Sposób przygotowania:1.Kroimy
filet z kurczaka w kostkę, marynujemy w
oleju rzepakowym i ulubionych przyprawach. Smażymy na patelni teflonowej przez ok. 10 min.2. Kroimy
ogórki w kostkę.3. Odsączamy
kukurydzę z zalewy.4. Kroimy
kapustę pekińską na drobne kawałki.5. Przygotowujemy sos: mieszamy
majonez z
ketchupem i
jogurtem naturalnym.6. Tworzymy warstwową
sałatkę, kolejno układamy:
kapustę pekińską,
ogórki,
kukurydzę,
pierś z kurczaka i sos. Tworzymy dwie warstwy.
Sałatka gyros jest bogata w:- pełnowartościowe
białko (pochodzące z
piersi z kurczaka), które pełni funkcje budulcową,- witaminę C (pochodzącą z
ogórków kiszonych), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom starzenia się,- wapń (pochodzący z
jogurtu naturalnego i
kapusty pekińskiej), który zapewnia prawidłową budowę kości,- wielonienascycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 190 gEnergia: 136 , 72 kcal
Białko: 7,88 gTłuszcz: 6 , 70 gWęglowodany: 13 , 42 gBłonnik pokarmowy : 2 , 50 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza