ßßß Cookit - przepis na Sałatka gyros

Sałatka gyros

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 6 porcji)
- połowa kapusty pekińskiej (ok. 300 g),
- puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220 g)
- 6 ogórków kiszonych (ok. 300 g),
- filet z piersi kurczaka ( ok. 120 g),
- łyżka majonezu (ok. 25 g),
- łyżka ketchupu (ok. 15 g)
- jogurt naturalny (ok. 150 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g),
- ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
1.Kroimy filet z kurczaka w kostkę, marynujemy w oleju rzepakowym i ulubionych przyprawach. Smażymy na patelni teflonowej przez ok. 10 min.
2. Kroimy ogórki w kostkę.
3. Odsączamy kukurydzę z zalewy.
4. Kroimy kapustę pekińską na drobne kawałki.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez z ketchupem i jogurtem naturalnym.
6. Tworzymy warstwową sałatkę, kolejno układamy: kapustę pekińską, ogórki, kukurydzę, pierś z kurczaka i sos. Tworzymy dwie warstwy.
Sałatka gyros jest bogata w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi z kurczaka), które pełni funkcje budulcową,
- witaminę C (pochodzącą z ogórków kiszonych), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom starzenia się,
- wapń (pochodzący z jogurtu naturalnego i kapusty pekińskiej), który zapewnia prawidłową budowę kości,
- wielonienascycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 190 g
Energia: 136 , 72 kcal
Białko: 7,88 g
Tłuszcz: 6 , 70 g
Węglowodany: 13 , 42 g
Błonnik pokarmowy : 2 , 50 g
Smacznego i zdr owego
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2013/10/saatka-gyros.html