Wykonanie
Na różnych blogach kulinarnych można znaleźć ciasto zwane magicznym. Niby trójwarstwowe a wykonane z jednej masy. Dość proste w wykonaniu i szybkie. Należy jednak pamiętać o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, inaczej masa nam się rozwarstwi. Smak - bardzo dobry, no i mało kto chce uwierzyć, że to ciasto z jednej masy ;) Moja mama stwierdziła, że piekłam lepsze ciasta... ;) Jednak to pewnie dlatego, że to smakuje... budyniowo, a ona za takimi nie przepada :) Spróbujcie i sami oceńcie ;) Ja polecam :)Potrzebujemy (tortownica 20-23cm):- 4
jajka,- 150g
cukru,- 125g rozpuszczonego i ostudzonego
masła,- 120g
mąki pszennej,- 500ml
mleka,- 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii,- szczypta
soli,do podania:-
cukier puder,-
owoce.Formę (u mnie metalową) natłuścić
masłem i obsypać delikatnie
bułką tartą.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka z odrobiną
soli ubić na sztywną pianę i odstawić. Do
żółtek dodać
cukier i utrzeć na jasną masę. Nie przestając ucierać dodać rozpuszczone, wystudzone
masło, następnie ekstrakt z
wanilii i stopniowo wsypać
mąkę. Powoli wlać
mleko. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z
białek. Przelać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 165st przez min 40min. Zwiększać tylko czas pieczenia (nawet do 70min).