Wykonanie

Nadszedł sezon na pyszne polskie
jabłka. Parę dni temu nabrałam ochoty na coś słodkiego z
jabłkami właśnie. Ponieważ nie miałam czasu na upieczenie klasycznego jabłecznika, postanowiłam zrobić Apple Crumble, czyli brytyjski deser z
jabłkami i kruszonką. W przypływie chwili dodałam też
budyń, wszystko zapiekłam i zaserwowałam wciąż ciepłe. Bardzo smakowity jesienny lub zimowy podwieczorek :)12 porcjiPrzygotowanie: 30 min.Pieczenie: 30 min.Temp.: 180 st. CSkładniki1,1kg
jabłek (przed obraniem)25g
masła1
cytryna1,5 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
miodu1 paczka budyniu420ml
mlekaKruszonka120g
mąki60g
cukru60g
masłaPrzygotowanieObierz
jabłka i pokrój w ćwiartki.Odetnij fragmenty gniazda nasiennego i polej
sokiem z połowy
cytryny.Pokrój ćwiartki
jabłka w kostkę (1,5 cm) i wymieszaj z
sokiem z drugiej połówki
cytryny (zdj. 1 i 2) .W garnku rozpuść
masło (25g), dodaj
cynamon i zamieszaj kilkakrotnie.Wrzuć kostki
jabłka, dodaj szczyptę
soli i
miód.Dobrze wymieszaj, przykryj i ugotuj do miękkości, mieszając co jakiś czas (ok. 10 min.).W międzyczasie przygotuj
budyń, używając mniej
cukru i
mleka niż wskazuje opakowanie (420g
mleka zamiast 500g).Kiedy
jabłka będą miękkie, zdejmij pokrywkę z garnka i gotuj 1-2 min., żeby zredukować sok, który z nich wypłynął (zdj. 3).Rozłóż
jabłka na spodzie ceramicznego naczynia do zapiekania (ok. 30cm/20cm) (zdj.4).Przykryj kołderką budyniu (zdj. 5).Przygotuj kruszonkę. Pokrój
masło kostkę (0,5 cm) i nie rozdzielając kostek, wstaw na kilka minut do zamrażalnika.Wymieszaj
mąkę z
cukrem.Wyjmij
masło z zamrażarki i porozdzielaj kosteczki (zdj. 6).Wrzuć
masło do mieszanki
mąki z
cukrem.Umyj ręce w zimnej wodzie, osusz i opuszkami palców rozdrabniaj
masło z
mąką. Gotowa mieszanka powinna nabrać sypkiej konsystencji (porównywalnej do
bułki tartej). Pozostaw jednak małe kawałki
masła (zdj. 7).Posyp
budyń kruszonką (zdj. 8).Wstaw do piekarnika (grzałka górna i dolna) i piecz w temp. 180 st. C przez 25 min.Żeby kruszonka nabrała złocistego koloru, nastaw górną grzałkę na temp. 250 st. C i piecz przez kolejne 5 min. Jednak cały czas "miej oko" na kruszonkę, żeby się nie przypaliła (zdj. 9).Serwuj deser wciąż ciepły lub odgrzej go w piekarniku przed serwowaniem. Choć w temperaturze pokojowej też jest bardzo smaczny :)







