Wykonanie
Nie wyobrażam sobie dnia nierozpoczętego od dobrego, pożywnego śniadania. To mój poranny rytuał. Zazwyczaj preferuję kanapki, choć czasem zdarza się owsianka, jaglanka czy jajecznica. Jeśli chodzi o te pierwsze, to ostatnio postanowiłam tchnąć w nie nieco życia i poeksperymentować z różnymi pastami kanapkowymi. Starajcie się unikać sklepowych gotowców, bardzo rzadko mają cokolwiek wspólnego ze zdrową żywnością (czytajcie składy!).
Róbcie sami, wyjdzie taniej. No i wiecie, co jecie :) Na pierwszy ogień banalnie prosta i szybka w przygotowaniu pasta z
fasoli. Z lenistwa użyłam tej w puszce, ale naturalnie możecie ugotować ją sami.Składniki:puszka
fasoli czerwonej (240 g po odsączeniu)ząbek
czosnku3 łyżki
oleju nierafinowanego1 łyżeczka
papryki ostrejgałązka
tymiankuszczypta
chilisól,
pieprz1. Wszystkie składniki zblenduj.2. Trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku, max. kilka dni.Energia (całość)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik474 kcal19 , 4 g31 , 4 g29 , 4 g13 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)23 , 7 %39 %45 %10 , 5 %52 %