ßßß Cookit - przepis na Szybka pasta kanapkowa

Szybka pasta kanapkowa

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie dnia nierozpoczętego od dobrego, pożywnego śniadania. To mój poranny rytuał. Zazwyczaj preferuję kanapki, choć czasem zdarza się owsianka, jaglanka czy jajecznica. Jeśli chodzi o te pierwsze, to ostatnio postanowiłam tchnąć w nie nieco życia i poeksperymentować z różnymi pastami kanapkowymi. Starajcie się unikać sklepowych gotowców, bardzo rzadko mają cokolwiek wspólnego ze zdrową żywnością (czytajcie składy!). Róbcie sami, wyjdzie taniej. No i wiecie, co jecie :) Na pierwszy ogień banalnie prosta i szybka w przygotowaniu pasta z fasoli. Z lenistwa użyłam tej w puszce, ale naturalnie możecie ugotować ją sami.
Składniki:
puszka fasoli czerwonej (240 g po odsączeniu)
ząbek czosnku
3 łyżki oleju nierafinowanego
1 łyżeczka papryki ostrej
gałązka tymianku
szczypta chili
sól, pieprz
1. Wszystkie składniki zblenduj.
2. Trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku, max. kilka dni.
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
474 kcal
19 , 4 g
31 , 4 g
29 , 4 g
13 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
23 , 7 %
39 %
45 %
10 , 5 %
52 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/04/szybka-pasta-kanapkowa.html