Wykonanie

Składniki:» około 1/3 paczki
makaronu spaghetti,» 1 połówka
piersi z kurczaka,» 200g
koncentratu pomidorowego,» 150ml
wody,» 1 średnia
cebula,» 1 duża kulka
sera mozzarella,» 1 ząbek
czosnku,» 1 łyżka suszonej
bazylii,» 1 łyżeczka
suszonego oregano,» pół łyżeczki
słodkiej papryki,» szczypta
soli i
pieprzu,1.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ze względu na synka bez dodatku
soli.2.
Mięso kroję na bardzo drobną kosteczkę i smażę na patelni na małej łyżeczce
oleju rzepakowego.3. Na drugiej patelni, na wolnym ogniu, na małej łyżeczce
oleju rzepakowego smażę drobno posiekaną
cebulkę, gdy się zarumieni dodaję do niej szczyptę
soli i przeciśnięty przez praskę
czosnek.4. Do
czosnku i
cebuli dodaję
mięso, następnie dolewam
wodę i dodaję
koncentrat pomidorowy.5. Wszystko dokładnie mieszam, dodaję pokrojony w drobną kosteczkę
ser mozzarella i
przyprawy: łyżkę suszonej
bazylii, łyżkę
suszonego oregano, szczyptę
pieprzu i pół łyżeczki
słodkiej papryki.Sos można mocniej doprawić
solą i
pieprzem, ja ze względu na fakt, że danie to miało jeść z nami roczne dziecko, dodałam zaledwie szczyptę
soli i
pieprzu. Można go również doprawić na talerzu, ale moim zdaniem w takiej wersji był bardzo smaczny.Polecam!
