ßßß
Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm):Spód:270 g ciemnych markiz typu oreo70 g roztopionego masłaMasa żurawinowa:3 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny (pół kg)1/3 szklanki wody2,5 szklanki cukrusok z połowy cytryny750 g mielonego twarogu4 łyżki mąki ziemniaczanej5 jajekMasa waniliowa * :250 g mielonego twarogu400 g serka waniliowego homogenizowanego (polecam ten)3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukruPolewa:1 szklanka cukru pudru2 łyżki wody różanej1/4 szklanki puree żurawinowego (odłożonego z masy żurawinowej, patrz przepis poniżej)* Można też pominąć masę waniliową i zrobić sernik całkowicie żurawinowy w tortownicy o śr. 22 cm.Przygotowanie:1. Zaczynamy od przygotowania puree żurawinowego :Żurawinę umyć, przełożyć do rondla (kilka sztuk można odłożyć do dekoracji), zasypać cukrem, dodać wodę i sok z cytryny. Gotować na niedużym ogniu ok. 10 min., aż owoce się rozpadną (uwaga: owoce strzelają, więc lepiej rondel przykryć). Następnie całość zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu odlać 1/4 szklanki puree na polewę.2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników.3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie formy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek.4. Masa żurawinowa : Za pomocą miksera wymieszać puree z żurawiny z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka.5. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: Przelać masę żurawinową do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu i piec przez ok. 60 min.6. W międzyczasie przygotować masę waniliową : Mikserem wymieszać twaróg, serek waniliowy, mąkę ziemniaczaną i cukier. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka.7. Po godzinie otworzyć piekarnik i wysunąć ostrożnie kratkę z blachą. Wylać masę waniliową na warstwę żurawinową. Masy mogą się wymieszać jeśli wylejemy masę waniliową bezpośrednio na warstwę żurawinową (jak na zdjęciu poniżej).
Jeśli masę będziemy wylewać poprzez łopatkę drewnianą/ silikonową, masy się nie wymieszają (jak na zdj. poniżej).
Piec sernik przez następne 50-60 min. Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu.8. Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć z folii aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h.9. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).10. Na drugi dzień przygotować polewę żurawinową : cukier puder dokładnie wymieszać z puree żurawinowym i wodą różaną. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać więcej cukru pudru, jeśli natomiast zbyt gęste - dodać więcej wody różanej.