ßßß
 
            
         Składniki na 6 ruloników:ok. 24 białych szparagów18 plastrów boczku6 plastrów sera żółtegokopereksól i cukier do gotowania szparagów2 litry wody1 łyżka masła1. Wstawić wodę z solą i 1 łyżeczką cukru – jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania szparagów, możemy je ugotować w szerokim garnku o płaskim dnie. Rozgrzać piekarnik do 200 °C. Naczynie do zapiekania posmarować masłem.2. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli są bardzo mięsiste należy je też delikatnie oskrobać. Opłukać szparagi pod bieżącą wodą i związać w pęczek sznurkiem. Wrzucić do wrzątku. Gotować ok. 5 minut, w przypadku grubszych szparagów ok. 8 minut. Wyjąć z wrzątku na sito.3. Gdy szparagi lekko przestygną, odwiązać sznurek, położyć na desce i zawijać w ruloniki z boczku. Najlepiej położyć trzy plasterki boczku na desce, tak aby jeden zachodził nieco na drugi, na tym położyć 4 szparagi i zawijać. Można spiąć wykałaczkami. Ułożyć ruloniki w brytfannie i zapiekać na górnej półce piekarnika 10 minut.4. Po 10 minutach wyjąć danie z piekarnika i obłożyć ruloniki plastrami sera. Zapiekać jeszcze 2 minuty.5. Podawać posypane koperkiem. Jako danie główne jest idealne dla dwóch osób, a jako przystawka dla 3-6 (po 1 lub 2 rulonikach).
Składniki na 6 ruloników:ok. 24 białych szparagów18 plastrów boczku6 plastrów sera żółtegokopereksól i cukier do gotowania szparagów2 litry wody1 łyżka masła1. Wstawić wodę z solą i 1 łyżeczką cukru – jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania szparagów, możemy je ugotować w szerokim garnku o płaskim dnie. Rozgrzać piekarnik do 200 °C. Naczynie do zapiekania posmarować masłem.2. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli są bardzo mięsiste należy je też delikatnie oskrobać. Opłukać szparagi pod bieżącą wodą i związać w pęczek sznurkiem. Wrzucić do wrzątku. Gotować ok. 5 minut, w przypadku grubszych szparagów ok. 8 minut. Wyjąć z wrzątku na sito.3. Gdy szparagi lekko przestygną, odwiązać sznurek, położyć na desce i zawijać w ruloniki z boczku. Najlepiej położyć trzy plasterki boczku na desce, tak aby jeden zachodził nieco na drugi, na tym położyć 4 szparagi i zawijać. Można spiąć wykałaczkami. Ułożyć ruloniki w brytfannie i zapiekać na górnej półce piekarnika 10 minut.4. Po 10 minutach wyjąć danie z piekarnika i obłożyć ruloniki plastrami sera. Zapiekać jeszcze 2 minuty.5. Podawać posypane koperkiem. Jako danie główne jest idealne dla dwóch osób, a jako przystawka dla 3-6 (po 1 lub 2 rulonikach).