ßßß Cookit - przepis na Gorącą kukurydzę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy solą.

Gorącą kukurydzę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy solą.

nazwa

Wykonanie

Kukurydza pochodzi z obszarów dzisiejszego środkowego Meksyku. Składa się głównie ze skrobi, jednak zawiera również witaminy B, E i A. oraz kilka cennych składników mineralnych – fosfor, selen, potas i magnez, przez co stanowi cenne źródło pożywienia. Co ważne dla alergików, nie zawiera glutenu. Czasem nazywa się ją prawdziwym złotem Majów, dla których stanowiła podstawę wyżywienia. Posiadali oni nawet bogów związanych z kukurydzą i wierzyli, że pierwsi ludzie zostali stworzeni ciasta kukurydzianego (dla zainteresowanych mitologią Majów więcej informacji tutaj - klik). Póki mamy sezon na świeżą kukurydzę, warto z niego korzystać.
woda
1 łyżka cukru
kukurydza w kolbach
masło
sól
Jeśli to możliwe, kupujemy kukurydzę, która nie została obrana z wierzchnich liści. Powinny być one w żywym odcieniu zieleni, nie pożółkłe, nie wyschnięte. Takie kolby przechowujemy bez pozbawiania ich liści. Liście zdejmujemy dopiero bezpośrednio przed gotowaniem - przedłuża to świeżość kukurydzy, zapobiega wysychaniu ziaren i zapewnia lepszy smak.
Jeśli dostępna jest wyłącznie obrana kukurydza - trudne, też się uda.
1. Dobieramy garnek takiej wielkości, by swobodnie zmieściły się w nim kolby kukurydzy. Wlewamy ok. 2/3 wody i wsypujemy łyżkę cukru.
Wody do gotowania kukurydzy absolutnie nie solimy. Sól powoduje twardnienie ziaren.
Czekamy, aż woda się zagotuje.
2. Na wrzącą wodę wkładamy kolby kukurydzy (pozbawione liści i włókien). Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy, aż woda ponownie zawrze. Od tego momentu gotujemy kukurydzę przez 1 minutę.
Uwaga: im dłużej gotujemy kukurydzę, tym bardziej robi się ona twarda, nie miękka!
Kukurydzę wyjmujemy od razu w wody. Nie pozostawiamy jej w garnku, by nie stwardniała.
Gotowe!
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/09/Jak-ugotowac-kukurydze-Gotowana-kukurydza.html