Wykonanie
Dzisiaj w
porze obiadowej prezentowałam Wam szwedzką grochówkę – ärtsoppa . W Szwecji jest ona tradycyjnie podawana w czwartki wraz z naleśnikami z
dżemem. O czym możecie przeczytać u Camilli Läckberg w Latarniku :„Spojrzał na zegarek, była już
pora lunchu. Apetyt od dawna mu nie dopisywał, ale wiedział, że musi jeść. Dziś czwartek. To znaczy, że w restauracji Källaren podają grochówkę i naleśniki . Może mu się uda trochę w siebie wcisnąć.”
Pora zatem na przepis na cieniutkie jak papier naleśniki pannkakor, które bardzo przypadły mi do gustu. Muszą być cienkie jak crêpes, więc ciasto na nie będzie bardzo rzadkie.Przepis zaczerpnęłam z TEJ strony.
Składniki na około 10-12 naleśników:2
jajka300 ml
mąki600 ml
mleka1 łyżeczka
solimasło do smażenia1. Miksujemy
jajka,
mąkę i
sól.2. Dodajemy
mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto jak
pisałam powyżej powinno być bardzo rzadkie.3. Rozgrzewamy dobrze patelnię (ważne!), roztapiamy łyżeczkę
masła (taka ilość aby równomiernie pokryła dno patelni).4. Smażymy naleśniki na złotobrązowy kolor z obu stron dodając porcje
masła przed każdym następnym naleśnikiem.5. Smarujemy
dżemem, rolujemy lub składamy. Podajemy z
bitą śmietaną.W ten sposób cały czwartkowy szwedzki obiad znajduje się już w akcji Kuchnia skandynawska i Literatura na talerzu .