ßßß
Składniki:1,5 kg buraków1 duży korzeń chrzanu (ewentualnie kilka łyżek chrzanu ze słoiczka)2 łyżki octu jabłkowegosok z 1 cytryny1 łyżka cukru1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1 łyżka oleju rzepakowego1. Buraki obrać i gotować ok. 60 minut2. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach – ja zrobiłam to w malakserze, ale i tak ryczałam jak bóbr 😉3. Buraki odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, następnie zetrzeć również na tarce o drobnych oczkach (to również zrobiłam w malakserze).4. Starte buraki i chrzan przełożyć do garnka. Wymieszać z octem, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami.5. Zagotować, od razu wkładać do słoików i zamykać. W ten sposób przygotowana ćwikła przechowywana w lodówce spokojnie wytrzyma nam kilka tygodni.
Zapraszamy jutro wszystkich czytelników do odwiedzin bloga razem z moją Pumbusią 😉Korzystajcie z moich wielkanocnych inspiracji.Ćwikłę dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki 2.