Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIDzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejną po roladzie z brzuszka z
pieczarkami domową pyszną
wędlinkę bez konserwantów i wypełniaczySkładniki:duży
filet z kurczaka0,2 kg
mięsa mielonego wieprzowego (lub innego)garść
rodzynek1
jajkosól,
pieprzoliwa i
ocet winny do marynaty
Filet z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem do grubości około 2 cm. Nacieramy
solą i
pieprzem, polewamy
oliwą i delikatnym
octem winnym. W tak przygotowanej marynacie zostawiamy
mięso w lodówce na minimum 2 godziny. Gdy
mięsko lekko skruszeje wyjmujemy z lodówki i kładziemy na dużej desce. Wykładamy na środkową jego część przygotowany wcześniej farsz z
mięsa mielonego,
jajka i
rodzynek (z dodatkiem
soli i
pieprzu oraz innych przypraw wg uznania). Zawijamy
filet z kurczaka, spinamy go wykałaczkami, a następnie owijamy kilka
razy nitką lub sznurkiem. Pieczemy przez 1,5 godziny w rękawie do pieczenia. W rękawie robimy wcześniej kilka dziurek od góry, aby
soki mogły nieco odparować. Czekamy aż całkowicie ostygnie, chłodzimy w lodówce i dopiero po paru godzinach możemy kroić (wcześniej
wędlina będzie się kruszyć przy krojeniu).

Zachęcam do przygotowywania
wędlin własnoręcznie – są zdrowsze i smakują wybornie