Wykonanie

Apetyt na
śledzie cały czas jest we mnieogromny. Za każdym razem staram sięwymyślać i serwować je w coraz to innychformach. W warzywnej galarecie smakująwybornie, są delikatne i rozpływają się w ustach. Dodatek
jajek i
ananasa wzbogacasmak, czyni potrawę świąteczną i smaczną.4 filety
matiasy, 2
jajka ugotowane na twardo,4 plastry
ananasa z zalewy, 500 ml
wywaru z warzyw, jedna gotowana
marchewka,3 łyżeczki
żelatyny,
natka pietruszki.
Śledzie moczyłam w
mleku przez 30 minut.następnie osuszyłam i pokroiłam w ukośne,nieduże kawałki.
Jajka obrałam, za pomocą gilotynki pokroiłam w równe plasterki.Z
marchewki wykroiłam gwiazdki, plastry
ananasa osuszyłam, każdy przekroiłam na pół.
Warzywny wywar podgrzałam, wsypałam
żelatynę, dokładnie wymieszałam, odstawiłamdo wystygnięcia.Dno dużego ozdobnego półmiska wypełniłam cienką warstwą zimnej galarety.Ułożyłam połówki
ananasa,
jajka i
matiasy. Udekorowałam gwiazdkami z
marchewki i
natką pietruszki. Powoli zalewałam tężejącą galaretą. Wstawiłam do lodówki.Bardzo smacznie polecam :)