Wykonanie

Doskonałe, pyszne, wypełnione
migdałami,
orzechami włoskimi i
ziarnami słonecznika. Długozachowują świeżość i piękniepachną.225 g
mąki pszennej razowej,200 g
mąki żytniej, 250 g
mąkipszennej, 2 , 5 łyżeczki suchych
drożdży, łyżeczka
cukru, płaskałyżka
soli, 3 łyżki posiekanych
migdałów, 2 łyżki pestek
słonecznika, 3 łyżki posiekanych
orzechów włoskich,około 220 mlciepłej
wody. Dodatkowo
mąka pszenna do podsypywania ciasta i
jajko do posmarowania bułeczek.Wszystkie suche składniki wsypałam do dużej miski, wymieszałam.Powoli zaczęłam wlewać
wodę mieszając nieustannie drewnianą łyżką.Ciasto przełożyłam na stolnicę wysypaną
mąką, zaczęłam wyrabiać.W razie konieczności należy dodać więcej
wody, albo więcej
mąki.Kiedy ciasto przestało kleić się do rąk włożyłam je do miski,przykryłam ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia.Gdy podwoiło swoją objętość zagniotłam jeszcze raz. Odrywałampo kawałku ciasta, formowałam nieduże okrągłe bułeczki.Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na pół godziny, by jeszcze odpoczęły. W każdej bułeczce zrobiłam nacięcietępą częścią noża. Posmarowałam rozmąconym
jajkiem, posypałam
płatkami migdałów. Piekłam około 20 minut w temperaturze 195°C.Bardzo smacznie polecam :)