ßßß
Wątróbka jest bogatym źródłemłatwo przyswajalnego żelaza,witaminy B12 i kwasu foliowego.Ma decydujący wpływ na produkcję czerwonych krwinek i na odpowiednie funkcjonowanieukładu krwionośnego.Zawiera też dużowitaminy A, która jestodpowiedzialna za dobry wzrok,odporność organizmu,zapewnia skórze jędrność,sprawia, że rany goją się szybciej i powoduje, że procesy starzenia spowalniają się.Wątróbkę oczyściłam z błonek i żyłek.Umyłam i przez niespełna godzinę moczyłam w mleku.Jedną czerwoną cebulę i jedną białą pokroiłam w krążki,usmażyłam na klarowanym maśle.Kiedy cebula osiągnęła złoty kolor, doprawiłam ją pieprzem,szczyptą soli morskiej, łyżeczką majeranku i łyżką płynnego miodu.Dolałam trzy stołowe łyżki czerwonego wina i smażyłamjeszcze chwilkę. Cebulę przełożyłam do miseczki a na tej samej patelnizrumieniłam krążki jabłka, które wcześniej obtoczyłam w mące pszennej.Wątróbkę osuszyłam, każdy kawałek obtaczałam w krupczatce i smażyłam na rozgrzanym oleju. Po odwróceniu podrobów na drugąstronę, doprawiałam solą i pieprzem.Pod koniec smażenia połączyłam wątróbkę z cebulą.Podałam z ziemniaczkami, złocistymi jabłkami i surówką z kiszonej czerwonej kapusty.Przepis na surówkę można znaleźć tutaj .Smacznego :)