Wykonanie
Pieczarki, które kupiłam ostatnio,były tak piękne,że postanowiłam przygotować z nichjakieś specjalne danie.Duże, białe, jędrne,zdrowe
grzyby.Już w sklepie wiedziałam,że te okazałe kapelusze,idealnie nadają siędo faszerowania.
Pieczarki oczyściłam, delikatnie oderwałamnóżkę od kapelusza.Przygotowałam farsz:Jedną
czerwoną cebulę,drobno posiekaną, zeszkliłam na
maśle.Na tej samej patelni podsmażyłam pokrojone trzony
grzybów. Połączyłam oba składniki.Dodałam jedno
jajko ugotowane na twardo - pokrojone w kosteczkę,jedno
jajko surowe,
sól, dużo
pieprzu i sporą garść
rukoli, także posiekanej.Kapelusze blanszowałam (= wrzuciłam do wrzącej
wody i gotowałam 3 minuty).
Wodę posoliłam i dodałam do niej łyżkę
octu, aby
pieczarki zachowały ładną biel.Gdy
grzyby wystygły, osuszyłam je i napełniłam wcześniej przygotowanym farszem.Zapiekałam około 20 minut w gorącym piekarniku.Faszerowane
pieczarki mogą być podane jako gorąca przystawka,albo jako samodzielne danie. Ja serwowałam je ze sztuką peklowanej,a następnie pieczonej w
czerwonym winie golonki.