Wykonanie
Targi Gastro w
Krakowie tak zajęły mi czas, że nawet nie mam kiedy gotować. Żywię się na
mieście w KFC lub na stacji benzynowej, co jest straszne!! Na szczęście dzisiaj już koniec i
mogę z powrotem wrócić do swojej kuchni zwłaszcza, że trwa Beaujolais Nouveau a ja nie miałam nawet czasu napić się
wina! Dlatego
plan na dziś wieczór - bardzo dobry
schabowy w
winie z
czerwoną cebulą i do tego cała butelka
wina na przystawkę.
Składniki:- kotlet
schabowy bez kości- 1
czerwona cebula- 1 lampka
czerwonego wina- kilka
pieczarek- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
rozmarynu- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Kotlety
schabowe ubijam,
solę,
pieprzę. Na patelni rozgrzewam
oliwę z oliwek, wrzucam
pieczarki, duszę je aż będą miękkie i złoto-brązowe razem z pokrojoną
czerwoną cebulą. Dodaję
rozmaryn. Na drugiej patelni smażę na
oliwe z oliwek kotlety
schabowe. Kiedy są już usmażone, przekładam je do
pieczarek, dodaję zmiażdżony
czosnek i zalewam lampką
czerwonego wina. Duszę przez chwilę aż
wino się zredukuje i powstanie pyszny sos.
Pieczarki podaję położone na
schabowym, pod nimi
daję cebulę i zalewam sosem z patelni. Palce lizać!