Wykonanie
Połączenie
awokado z
czekoladą zna już chyba każdy! I z tego, co wiem, to większość jest w tym połączeniu zakochana.
Awokadowe brownie, pancakes, koktajl ... To wszystko mam już za sobą. Przyszedł czas na shake'a! W jogurtowej wersji. Gęsty i kremowy. Orzeźwiający. Mocno
czekoladowy. A przy tym, dodatkowo, niesamowicie zdrowy! Czego chcieć więcej? Wsadzajcie
jogurt do zamrażalnika. Kupujcie
awokado. Wyciągajcie
czekoladę ze słodkich domowych skrytek (przecież każdy takie ma, prawda?). A ja w tym czasie
będę zmagać się z kulinarnym wyzwaniem, jakim jest półfinał BlogerChef, także przy okazji trzymajcie kciuki!


/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (jedna porcja):400g
jogurtu naturalnego1/2 (bardzo dojrzałego)
awokado1 łyżka gorzkiego
kakao25g
gorzkiej czekoladyczekoladyAwokado umyć, obrać ze skórki, wydrążyć pestkę, pokroić w mniejsze kawałki. W naczyniu miksującym nałożyć mieszadło. Do naczynia wlać
jogurt naturalny, wrzucić pokrojone
awokado,
czekoladę i
kakao. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 2 minuty. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładką masę. Tak przygotowaną masę należy przelać do pojemniczka, a następnie wstawić do zamrażalnika na minimum kilka godzin. Po tym czasie wyjąć dobrze zmrożoną masę, wyjąć ją z pojemniczka, ponownie umieścić w naczyniu miksującym (tym razem już bez mieszadła: samo ostrze). Nastawić maszynę: obroty 6, czas 2 minuty. Włączyć. Po tym czasie shake jest już gotowy do spożycia. Przelać do wysokiej szklanki. Podawać.