Wykonanie
Błyskawiczny, bez pieczenia, potrójnie
czekoladowy-
czekolada,
kakao,
ciasteczka czekoladowe!Składniki:100 g
gorzkiej czekolady150 g
mlecznej czekolady75-120 g
masła (im więcej, tym mniej będzie się kruszył podczas krojenia)2 łyżki
kakao ( prawdziwego, gorzkiego, nie tego rozpuszczalnego)200 g
ciastek czekoladowych (np. Lu go lub łakotek)Przygotowanie:1) Rozpuszczamy
czekoladę i
masło w kąpieli
wodnej ( w specjalnym rondelku lub misce umieszczonych w garnku z gotującą się
wodą)2) Dodajemy
kakao i mieszamy3) Miksujemy
ciasteczka na drobny piasek
4) Dodajemy masę
czekoladową i mieszamy5) Przekładamy masę do naczynia i mocno dociskamy (np. do ciasta, tak naprawdę możemy formować nasz blok dowolnie ale najłatwiej wykorzystać opakowanie po ciasteczkach, większość jest w plastikowych podłużnych paczuszkach)6) Wsadzamy do lodówki7) Po jakimś czasie wyjmujemy z opakowania i gotowe! :)Blok jest dość wystrawny i dzięki sproszkowanym
ciasteczkom rozpływa się w ustach!