Wykonanie
Co może robić Pani Smaczna o 7 rano w niedzielę? Tartę
kasztanowo-
czekoladową! Nie ma co marnować czasu, skoro dziecko już od 2 godzin na nogach (chociaż w przypadku 15-tygodniowego bąbla chyba to za dużo powiedziane ;) )! A, że weekend to przekazuję synka tatusiowi i w ramach odpoczynku sama uciekam do kuchni ;) Przepis błyskawiczny! Kilka smakowitych składników i jest! Bez piekarnika, bez zagniatania ciasta – cudo! Nie zastanawiajcie się, dłużej zajmuje przeczytanie przepisu niż jego wykonanie ;) p.s. niestety połamał mi się pojemnik do mielenia w blenderze, więc byłam zmuszona utłuc
ciasteczka. Ładniej będzie się
tarta prezentować w przypadku mielenia na pyłek, chociaż dla fanów pokarmu typu crunchy tłuczenie się sprawdzi ;)
Składniki: na formę o średnicy ok. 23 cmSpód:250 g
ciasteczek digestive70 g
masła60 g
czekolady gorzkiejNadzienie:250 g słodzonego kremu
kasztanowego100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady deserowej250 g
mascarponeDodatkowo:niesłodzone
kakao do ozdoby (opcjonalnie)Wykonanie:Spód:
ciasteczka tłuczemy lub mielimy na pyłek.
Masło i
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.Pokruszone
ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym
masłem z
czekoladą i wykładamy nimi spód i boki formy do tarty, dokładnie dociskając. Na czas przygotowywania nadzienia wstawiamy do lodówki.Nadzienie:
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Studzimy.
Mascarpone i rozpuszczoną, ostudzoną
czekoladę przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy krem
kasztanowy i ponownie chwilę miksujemy, aż całość stanie się puszysta.Nadzienie wykładamy na schłodzony spód i równomiernie rozsmarowujemy.Przekładamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem możemy tartę udekorować posypując obficie niesłodzonym
kakao.Smacznego!