ßßß
Składniki: na formę o średnicy ok. 23 cmSpód:250 g ciasteczek digestive70 g masła60 g czekolady gorzkiejNadzienie:250 g słodzonego kremu kasztanowego100 g czekolady mlecznej100 g czekolady deserowej250 g mascarponeDodatkowo:niesłodzone kakao do ozdoby (opcjonalnie)Wykonanie:Spód: ciasteczka tłuczemy lub mielimy na pyłek. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Pokruszone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem z czekoladą i wykładamy nimi spód i boki formy do tarty, dokładnie dociskając. Na czas przygotowywania nadzienia wstawiamy do lodówki.Nadzienie: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Mascarpone i rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy krem kasztanowy i ponownie chwilę miksujemy, aż całość stanie się puszysta.Nadzienie wykładamy na schłodzony spód i równomiernie rozsmarowujemy.Przekładamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem możemy tartę udekorować posypując obficie niesłodzonym kakao.Smacznego!