ßßß Cookit - przepis na GRZANKI Z PIECZONYM BURAKIEM, GRUSZKĄ i rozmarynem

GRZANKI Z PIECZONYM BURAKIEM, GRUSZKĄ i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam buraki! Dla mnie to takie prawdziwie jesienne warzywo. Buraki gotowane, podane na zimno, na ciepło, każdą wersję lubię! Jednak najbardziej smakują mi zdecydowanie buraki pieczone. Swoją drogą to podobno ich najzdrowszy sposób podania. Pieczone buraki zachowują bowiem wszystkie cenne witaminy oraz pełnię smaku. Dzisiaj postanowiłam podać je w towarzystwie gruszki, na chrupiących grzankach, skropionych octem balsamicznym, doprawionych solą gruboziarnistą i rozmarynem. Poezja smaku!
Przepis (jedna porcja):
3 kromki chleba orkiszowego
1 (średni) burak
1 gruszka
rozmaryn
sól gruboziarnista
2 łyżki octu balsamicznego
Piekarnik nastawić na 200 stopni (opcja: góra i dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Buraka oraz gruszkę umyć, obrać, pokroić w grubsze plastry, skropić octem balsamicznym, posypać rozmarynem i solą gruboziarnistą. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut. W tym czasie należy opiec kromki chleba w tosterze. Gdy gruszka i burak będą gotowe wyjąć z piekarnika, ułożyć na grzankach. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/10/grzanki-z-burakiem-gruszka-i-rozmarynem.html