Wykonanie
Uwielbiam
buraki! Dla mnie to takie prawdziwie jesienne warzywo.
Buraki gotowane, podane na zimno, na ciepło, każdą wersję lubię! Jednak najbardziej smakują mi zdecydowanie
buraki pieczone. Swoją
drogą to podobno ich najzdrowszy sposób podania. Pieczone
buraki zachowują bowiem wszystkie cenne witaminy oraz pełnię smaku. Dzisiaj postanowiłam podać je w towarzystwie
gruszki, na chrupiących grzankach, skropionych
octem balsamicznym, doprawionych
solą gruboziarnistą i
rozmarynem. Poezja smaku!
Przepis (jedna porcja):3 kromki
chleba orkiszowego1 (średni)
burak1
gruszkarozmarynsól gruboziarnista2 łyżki
octu balsamicznegoPiekarnik nastawić na 200 stopni (opcja: góra i dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Buraka oraz
gruszkę umyć, obrać, pokroić w grubsze plastry, skropić
octem balsamicznym, posypać
rozmarynem i
solą gruboziarnistą. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut. W tym czasie należy opiec kromki
chleba w tosterze. Gdy
gruszka i
burak będą gotowe wyjąć z piekarnika, ułożyć na grzankach. Podawać.