Wykonanie
Składniki
chleb, 4 kromkigorgonzola, 60-80 g
gruszka, 1 sztuka
ocet balsamiczny, 3 łyżki
miód, 1/2 łyżeczki
orzeszki piniowe do posypaniaSposób przygotowania
Chleb ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Kiedy się zarumieni obrócić na drugą stronę. Posypać pokruszoną gorgonzolą. Grillować do momentu, aż spód będzie zarumieniony, a
ser się roztopi. Przełożyć na talerze.
Gruszkę pokroić w plastry. Położyć na grzankach.W międzyczasie
ocet balsamiczny wymieszać z
miodem. A następnie delikatnie podgrzewać w małym rondelku do momentu, aż sos zgęstnieje. Trzeba uważać, aby się nie przypalił.Grzanki polać sosem i posypać orzeszkami. Dodatkowo
gruszkę można wcześniej zgrillować, a orzeszki uprażyć.