Wykonanie
Sprawa z tostami/grzankami wygląda u mnie tak: bardzo je lubię, ale równocześnie bardzo często o nich zapominam. Zapominam, po prostu. Na szczęście zdarza mi się o nich przypomnieć raz na jakiś czas i wtedy smakują mi podwójnie dobrze. Bo w końcu gdybym jadła je co drugi dzień to może szybko by mi się znudziły? Nie lubię jednak takich "zwyczajnych" tostów typu
szynka i
ser żółty. W tej kwestii jestem bowiem nieco bardziej wybredna. Moje ulubione to w wersji słodko-wytrawnej. Dlatego właśnie dzisiaj zestawiam ze sobą słodkie
gruszki i
szynkę. Do tego jeszcze
rozmaryn, szczypta przypraw i mam smak idealny.
Przepis (jedna porcja):3 kromki
chleba (u mnie: orkiszowy)1 (średnia)
gruszka3 plastry
wędliny1 łyżeczka
rozmarynumasło do posmarowania grzanek
Gruszkę umyć i pokroić w plasterki. Kromki
chleba opiec w tosterze. Gdy będą gotowe rozsmarować na nich
masło, ułożyć warstwami: grzanka, plaster
wędliny (posypany
rozmarynem), plaster
gruszki, znowu grzanka, plaster
wędliny (posypany
rozmarynem), plaster
gruszki, grzanka,
wędlina,
gruszka. Podawać.