Wykonanie
Słońce nieśmiało wygląda zza chmur, uda się, czy się nie uda? Jeśli o mnie chodzi to obstawiam tę bardziej optymistyczną wersję. Dzisiaj w końcu wyszłam na taras z
kubkiem gorącej
kawy. Nawet nie wiecie, jak bardzo mi tego brakowało, jak za tym tęskniłam. Nie wyobrażam sobie lepszego początku dnia niż możliwość zaciągnięcia się świeżym, jeszcze lekko chłodnym, bo porannym powietrzem.Dzisiaj w planach zakupy w Ikei. Marzą mi się kokilki, za którymi rozglądam się już od niepamiętnych czasów oraz nowy materiał na poduszki i narzutę. A przy okazji może coś jeszcze wpadnie mi w ręce.




Pasta z
zielonego groszku:(jedna porcja)*120g
zielonego groszku (z puszki)sok z połowy
cytrynypieprz ziołowy,
sól2 łyżki
serka śmietankowegogarść
orzechów włoskichZielony groszek wysypać na sitko i przepłukać chłodną
wodą.Przełożyć do miski, dodać dwie łyżki
serka śmietankowego,
orzechy włoskie, do tego wycisnąć
sok z cytryny, przyprawić
solą i
pieprzem. Zmiksować za pomocą blendera.2 (średnie)
jajka1 łyżeczka
masłasól,
pieprz ziołowypasta z
zielonego groszku*
rzeżuchapomarańczaJajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić
solą i
pieprzem ziołowym. Na rozgrzanej patelni rozpuścić
masło, wlać masę jajeczną i smażyć przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowego omleta zdjąć na talerz, posmarować pastą z
zielonego groszku i zwinąć na pół.
Pomarańczę sparzyć, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć je na wierzchu omleta. Całość posypać jeszcze
rzeżuchą. Podawać od razu, na ciepło.