ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: omlet z pastą z zielonego groszku, pomarańczą i rzeżuchą!

Breakfast's time!: omlet z pastą z zielonego groszku, pomarańczą i rzeżuchą!

nazwa

Wykonanie

Słońce nieśmiało wygląda zza chmur, uda się, czy się nie uda? Jeśli o mnie chodzi to obstawiam tę bardziej optymistyczną wersję. Dzisiaj w końcu wyszłam na taras z kubkiem gorącej kawy. Nawet nie wiecie, jak bardzo mi tego brakowało, jak za tym tęskniłam. Nie wyobrażam sobie lepszego początku dnia niż możliwość zaciągnięcia się świeżym, jeszcze lekko chłodnym, bo porannym powietrzem.
Dzisiaj w planach zakupy w Ikei. Marzą mi się kokilki, za którymi rozglądam się już od niepamiętnych czasów oraz nowy materiał na poduszki i narzutę. A przy okazji może coś jeszcze wpadnie mi w ręce.
Pasta z zielonego groszku:
(jedna porcja)*
120g zielonego groszku (z puszki)
sok z połowy cytryny
pieprz ziołowy, sól
2 łyżki serka śmietankowego
garść orzechów włoskich
Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać chłodną wodą.
Przełożyć do miski, dodać dwie łyżki serka śmietankowego, orzechy włoskie, do tego wycisnąć sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować za pomocą blendera.
2 (średnie) jajka
1 łyżeczka masła
sól, pieprz ziołowy
pasta z zielonego groszku*
rzeżucha
pomarańcza
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wlać masę jajeczną i smażyć przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowego omleta zdjąć na talerz, posmarować pastą z zielonego groszku i zwinąć na pół.
Pomarańczę sparzyć, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć je na wierzchu omleta. Całość posypać jeszcze rzeżuchą. Podawać od razu, na ciepło.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/04/239_14.html