Wykonanie
Zielone muffiny na początek tygodnia. Bo zielony to kolor nadziei, a ja mam nadzieję, że ten tydzień będzie dobrym tygodniem. Zielone muffiny z
zielonego groszku, który bogaty jest w wiele witamin, a one bez wątpienia przydadzą się teraz każdemu z nas, biorąc pod uwagę deszczową aurę za oknem. Wiecie, że wszelkie zielone
warzywa i owoce wpływają zbawiennie na nasze dobre samopoczucie? Dodatkowo wspierają naszą odporność, zapobiegają chorobom, działają odmładzająco. A przede wszystkim wspaniale smakują!



Przepis (3 porcje/12 muffin):440g
zielonego groszku (z puszki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 (średnie)
jajka1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu cytrynowego1 łyżka
soku z cytrynygarść
orzechów włoskichPiekarnik nagrzać do 200stopni (opcja: góra i dół).
Zielony groszek odsączyć z
wody. Razem z
jajkami,
proszkiem do pieczenia,
solą,
sokiem z cytryny,
pieprzem cytrynowym zblendować na gładką masę.
Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do masy, wymieszać. Gotową masę na muffiny przełożyć do silikonowych foremek. Włożyć do piekarnika i piec przez 30-40 minut. Gotowe muffiny ostudzić i podawać.