Wykonanie
Zdrowa, bo w końcu to
sałatkaAle do tego jaka pyszna ze względu na obecność
boczku
Składniki (na 2 porcje):około 8-10
truskawekdwie spore garście
szpinaku (albo jakiejś ulubionej mieszanki
sałat)1 dojrzałe
awokadokilka plasterków
boczku (u mnie po około 4-5)sos balsamico do polania (ew.
ocet balsamiczny połączony z
cukrem w stosunku 1:1)Dodatki: np. grzanki lub ulubione
pieczywoPrzygotowanie:
Szpinak umyć, osuszyć, ułożyć do misek.
Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki, dodać do
szpinaku. Następnie dodać pokrojone w kostkę
awokado (najlepiej najpierw przeciąć je na pół, wyjąć pestkę, później pokroić nożem, ale tak żeby nie uszkodzić skórki i całość wyjąć łyżką już do miski). Wszystko polać lekko
sosem balsamicznym. Plasterki
boczku usmażyć na chrupiąco na suchej patelni (kilka minut z każdej strony), wyłożyć na chwilę na ręcznik papierowy następnie dodać do sałatki. Ja dodałam jeszcze grzanki, które zrobiłam na tłuszczu z
boczku (dużą część tłuszczu odlałam z patelni i zostawiłam tylko odrobinę).

