ßßß
Składniki (na sporą ilość, min 3 porcje):1 szklanka komosy ryżowej (użyłam mieszanki kolorowej)5 pomidorów1 duża czerwona papryka1 zielony ogórek1 mała czerwona cebulaokoło garści świeżej natki pietruszkiokoło garści świeżej miętykawałek sera feta (opcjonalnie)ok 2 łyżek tahini*odrobina soku z cytrynysól, pieprz do smaku*Jeśli nie macie akurat pasty sezamowej tahini, można dać po prostu oliwę z oliwek, albo np. olej z orzechów włoskichPrzygotowanie:Komosę ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu (u mnie 15 minut). Wszystkie warzywa dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, zmieszać razem z przestudzoną quinoą. Następnie dodać posiekane świeże zioła, doprawić odrobinę solą i pieprzem, dodać tahini lub oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i zjadać. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie składniki się połączą.


