ßßß
Składniki (na ok 2 porcje):ok 2 garstek dojrzałych czereśni1 kulka sera mozzarella (ok 100 g)1/4 kiełbaski chorizo (ok 50 g)ok 3 garście sałaty: liście szpinaku, liście roszponki, ulubiona mieszanka sałatDressing1 łyżka oliwy z oliwek1/2 łyżki octu balsamicznego1/2 łyżeczki miodu1/2 łyżeczki oregano (może być świeże, wtedy trochę więcej)szczypta soli i pieprzu cayenne
Przygotowanie:Kiełbaskę chorizo pokroić w dość cienkie plasterki i podsmażyć na patelni (bez tłuszczu! gdyż chorizo jest dość tłuste i chodzi nam o to, żeby ten tłuszcz wytopić). Kiedy kiełbaska będzie już lekko chrupiąca wyjmujemy ją na ręcznik papierowy. Czereśnie należy wydrylować (można to zrobić np. małym widelczykiem) i pokroić na połówki. Mozzarelle porwać na kawałki. Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą (jeśli nie chcą się dobrze połączyć można dodać odrobinę ciepłej wody). Na talerzach ułożyć liście ulubionych sałat, dodać chorizo, ser mozzarella, czereśnie i tuż przed podaniem skropić sałatkę dressingiem, przemieszać i jeść.





