Wykonanie
Mamy sezon na
czereśnie, wszyscy pieką więc z nimi różne ciasta, robią desery, lub po prostu jedzą na surowo. Ja jednak zdecydowanie wolę dania słone niż słodkie, więc postanowiłam użyć
czereśni do sałatki. Połączyłam je z pikantną hiszpańską
kiełbaską chorizo – uwielbiam jej smak, jest na prawdę wyjątkowa (warto kupić tą, która ma w składzie tylko
mięso i
przyprawy, a nie jakieś różne dodatki i wzmacniacze). Do tego delikatny
ser mozzarella i aromatyczny dressing z
octem balsamicznym i
oregano. Wszystkie te składniki doskonale komponują się ze słodkimi
czereśniami.

Składniki (na ok 2 porcje):ok 2 garstek dojrzałych
czereśni1 kulka
sera mozzarella (ok 100 g)1/4
kiełbaski chorizo (ok 50 g)ok 3 garście
sałaty: liście
szpinaku, liście
roszponki, ulubiona mieszanka
sałatDressing1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżki
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
miodu1/2 łyżeczki
oregano (może być świeże, wtedy trochę więcej)szczypta
soli i
pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Kiełbaskę chorizo pokroić w dość cienkie plasterki i podsmażyć na patelni (bez tłuszczu! gdyż chorizo jest dość tłuste i chodzi nam o to, żeby ten tłuszcz wytopić). Kiedy
kiełbaska będzie już lekko chrupiąca wyjmujemy ją na ręcznik papierowy.
Czereśnie należy wydrylować (można to zrobić np. małym widelczykiem) i pokroić na połówki.
Mozzarelle porwać na kawałki. Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą (jeśli nie chcą się dobrze połączyć można dodać odrobinę ciepłej
wody). Na talerzach ułożyć liście ulubionych
sałat, dodać chorizo,
ser mozzarella,
czereśnie i tuż przed podaniem skropić
sałatkę dressingiem, przemieszać i jeść.






