Wykonanie
To danie już od dawna chodziło mi po głowie, więc postanowiłam wreszcie je zrobić. To bardzo dobra alternatywa dla prostego
fileta rybnego, aromatyczna kruszonka która zawiera świeże
zioła na prawdę dodaje rybie smaku.

Składniki (na 2 porcje):około 300-400 gram
filetu z białej ryby (ja użyłam
dorsza)1 kromka ulubionego
pieczywa, lekko czerstwego (ja użyłam
zwykłego chleba z ziarnami)1 łyżka startego
parmezanu (najlepiej świeżo startego)spora garść
natki pietruszkiokoło 2 łyżek
oliwy z oliweksok z połówki
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Rybę wyjmujemy z lodówki, żeby nabrała temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy panierkę: Do pojemnika blendera (albo malaksera) wrzucamy pokrojoną kromkę
pieczywa,
natkę pietruszki oraz
parmezan. Dorzucamy szczyptę
soli,
pieprzu oraz zalewamy wszystko
oliwą z oliwek oraz
sokiem z cytryny. Panierkę blendujemy na dość gładką masę, tak aby powstała kruszonka (nie za drobno, gdyż nie chcemy żeby powstała paćka!).
Rybę oprószamy
solą i
pieprzem, układamy na folii aluminiowej bądź w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu
ryby rozkładamy równomiernie panierkę i lekko przyklepujemy, żeby nie odpadła.
Rybę pieczemy około 20 minut aż panierka lekko się zrumieni.