Wykonanie
Share the post "Zupa szafranowa z
kalafiorem Gordona Ramsaya"
Szafran-najdroższa wagowo
przyprawa świata. Kupiłam ostatnio dosłownie 2 szczypty, gdyż znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki” przepis na zupę,która wyglądała na zdjęciu obłędnie. Jak zwykle nie zawiodłam się na nim i zupa wyszła pyszna:) Normalnie jest koloru prawie białego,moja wyszła pomarańczowa gdyż użyłam własnoręcznie zrobionego
bulionu z
kaczki,ale o tym później.Polecam!(4 porcje)Składniki:500 ml
bulionu drobiowego (lub warzywnego,ew. z
kaczki)500 ml
mleka2 szczypty nitek
szafranusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 duży
kalafior,podzielony na różyczki25 g
masła2 łyżki posiekanej
pietruszkioliwa z oliwek do skropieniaPrzygotowanie:Do dużego garnka wlej
bulion,
mleko,dodaj szczyptę
szafranu i dużą szczyptę
soli. Zagotuj, dodaj
kalafior i zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez 5-6 min,aż
kalafior zrobi się miękki (najlepiej sprawdzać widelcem).Łyżką durszlakową wyłów 1/4
kalafiora i odłóż na bok.Resztę przełóż łyżką durszlakową do pojemnika blendera, i wlej taką ilość
bulionu z
mlekiem,aby sięgał do połowy wysokości
kalafiora w pojemniku. Zmiksuj go na gładkie puree.Przelej je teraz do rondla i wlej tyle
bulionu z
mlekiem,aby otrzymać konsystencję zupy (wg upodobań). Dodaj drugą szczyptę
szafranu i delikatnie podgrzej,doprawiając
solą i
pieprzem. Wmieszaj dodatkową ilość płynu jeżeli zupa będzie zbyt gęsta.Na małej patelni rozgrzej
masło,aż zacznie się pienić. Wrzuć odłożony w całości
kalafior i smaż przez kilka minut,aż się zarumieni na złotobrązowy kolor. Wsyp i wmieszaj połowę
pietruszki i kontynuuj smażenie,aż
kalafior będzie chrupiący.Nałóż
kalafior na środek talerzy do zupy,wlej zupę i podawaj zaraz po przygotowaniu,skropioną
oliwą z oliwek,posypaną
pietruszką i zmielonym
czarnym pieprzem.Smacznego!

Share the post "Zupa szafranowa z
kalafiorem Gordona Ramsaya"



