Wykonanie
Przepis na puree z
kalafiora znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki” i odkąd zrobiłam je raz w ramach eksperymentu, pojawia się u mnie równie często jak puree ziemniaczane. Jest nie tylko smaczne, ale też dużo szybsze w wykonaniu niż wersja ziemniaczana, co więcej, przekonało do
kalafiora moją drugą połówkę. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju
mięs. Gorąco polecam.(4 porcje)Składniki:1/2 główki
kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na drobne różyczki30 g
masła2 łyżki
mleka (lub więcej jeżeli to konieczne)100 ml chudej
śmietanysól morska,
pieprzWykonanie:Podziel
kalafior na
male różyczki, a twardą część pokrój w plastry.Rozpuść na patelni
masło. Dodaj
kalafior i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.Następnie dodaj
mleko, przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 2-3 minuty.Po tym czasie dodaj
śmietanę i powoli doprowadź całość do wrzenia. Częściowo przykryj patelnię i gotuj jeszcze kilka minut, aż
kalafior stanie się miękki. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę.Smacznego!


Share the post "Puree z
kalafiora Gordona Ramsaya"



