ßßß Cookit - przepis na Puree z kalafiora Gordona Ramsaya

Puree z kalafiora Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Przepis na puree z kalafiora znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki” i odkąd zrobiłam je raz w ramach eksperymentu, pojawia się u mnie równie często jak puree ziemniaczane. Jest nie tylko smaczne, ale też dużo szybsze w wykonaniu niż wersja ziemniaczana, co więcej, przekonało do kalafiora moją drugą połówkę. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Gorąco polecam.
(4 porcje)
Składniki:
1/2 główki kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na drobne różyczki
30 g masła
2 łyżki mleka (lub więcej jeżeli to konieczne)
100 ml chudej śmietany
sól morska,pieprz
Wykonanie:
Podziel kalafior na male różyczki, a twardą część pokrój w plastry.
Rozpuść na patelni masło. Dodaj kalafior i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
Następnie dodaj mleko, przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 2-3 minuty.
Po tym czasie dodaj śmietanę i powoli doprowadź całość do wrzenia. Częściowo przykryj patelnię i gotuj jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Smacznego!
Share the post "Puree z kalafiora Gordona Ramsaya"
Źródło:http://karmelowy.pl/puree-z-kalafiora-gordona-ramsaya