Wykonanie
Share the post "Zapiekane puree z
kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole"Świetny dodatek do dań głównych w stylu meksykańskim. Pikantne puree z
kalafiora zapiekane z papryczkami chipotle, salsą verde, marynowanymi
papryczkami jalapeno i sporą ilością
sera cheddar. Składniki wyglądają nieco egzotycznie, jednak zapewniam, że można je znaleźć już w większości marketów. Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki na puree:1 główka
kalafiora2 łyżki
śmietanki 30 lub 36 %1 łyżka
masła1/4 szklanki
sera cheddar (lub innego ulubionego), startego na tarce1 łyżka (lub więcej) posiekanych papryczek chipotle w sosie adobo1/4 łyżeczki
czosnku w proszku
sól i
pieprz do smakuSkładniki na zapiekankę:1/2 szklanki salsy verde, np. z tego przepisu1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1/2 szklanki
pomidorów pokrojonych w kostkę1/4 szklanki posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno (opcjonalne)1 szklanka
sera cheddar (lub innego ulubionego), startego na tarcePrzygotowanie:Podziel oczyszczonego
kalafiora na małe różyczki . Umieść go w misce (przystosowanej do podgrzewania w mikrofalówce) wraz z 2 łyżkami
śmietanki i 1
masła, podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 10 minut. Następnie wymieszaj
kalafiora z powstałym podczas pieczenia sosem
śmietanowym i podgrzewaj kolejne 6-8 minut, do miękkości. Przełóż
kalafiora wraz z sosem do pojemnika blendera, dodaj
ser, papryczki i
czosnek, i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Wyłóż puree do naczynia żaroodpornego o wielkości około 20x 20 cm, następnie rozprowadź
śmietanę, a na nią salsę verde. Posyp całość
pomidorami, jalapeno i na końcu
startym serem.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez około 30 – 40 minut , aż
ser się delikatnie zarumieni. Po wyjęciu odstaw na około 5 minut i podawaj.Smacznego!

English versionCheesy chipotle cauliflower casserole(4 servings)Ingredients for the puree:1 head of cauliflower2 tbsp heavy cream1 tbsp butter1/4 cup
cheddar cheese, shredded1 tbsp (or
more) chopped chipotles in adobo sauce (canned)1/4 tsp garlic powdersalt and pepper to tasteIngredients for the casserole:1/2 cup salsa verde1/2 cup sour cream1/2 cup chopped raw tomatoes1/4 cup chopped pickled jalapenos (optional)1 cup
cheddar cheese, shreddedPreparation:Clean and
trim the cauliflower, breaking it into medium sized pieces. Place in a microwave safe bowl with 2 tbsp of cream and 1 tbsp of butter. Microwave, uncovered, on high for 10 minutes. Stir to coat cauliflower with cream/butter mixture. Microwave for another six – eight minutes on high (or until cauliflower is tender). Remove from the microwave and put into a high speed blender or food processor along with the cheese, chipotles, and garlic powder. Puree until smooth. Season with salt and pepper to taste.Spread the puree in an 20 x 20 cm casserole dish. Spread on the sour cream, then the salsa verde. Sprinkle the chopped tomatoes and jalapenos on top. Cover with the shredded cheese.Bake in the oven for 30 – 40 minutes at 180 oC or until the cheese is golden brown and bubbling. Cool for 5 minutes before serving.Enjoy!Share the post "Zapiekane puree z
kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole"



