Wykonanie
Wbrew pozorom danie jest w wykonaniu szybkie i przyjemne. Polędwiczka wychodzi krucha i soczysta a ze słodko-kwaśnym
sosem żurawinowo-
pomarańczowym tworzy wyrafinowane danie w 45 min. Sosu z tego przepisu wyjdzie więcej niż będzie nam potrzebne do polędwiczek, jednak jest tak pyszny,że już znalazłam dla niego zastosowanie w kilku innych przepisach np. tutaj .Polecam!Składniki na sos:350 g świeżej lub mrożonej
żurawiny1/2 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki świeżego soku z
pomarańczy1/3 szklanki
wody1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowejSkładniki na polędwiczkę:2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
ziół prowansalskich suszonych1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu1 większa polędwiczka wieprzowaPrzygotowanie sosu:W średnim rondelku wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.Doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego gotuj przez 12-15 min, mieszając od czasu do czasu. Można sos zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Wystarczy tylko podgrzać przed samym podaniem.Przygotowanie polędwiczek:Rozgrzej piekarnik do 200 oC.W małej miseczce wymieszaj
zioła,
sól i
pieprz. Wetrzyj je dokładnie w polędwiczkę.Rozgrzej na dużym ogniu, na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku, łyżkę
oliwy. Włóż polędwiczkę o obsmaż dokładnie z każdej strony, do przyrumienienia ok. 5 min.Włóż patelnie wraz z polędwiczką do piekarnika i piecz ok. 10-12 min, lub do momentu uzyskania temp. wewnętrznej
mięsa 65 oC (polecam zakup termometru kuchennego). Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż
mięso po obsmażeniu do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.Po wyjęciu
polędwiczki, przełóż ją na deskę do krojenia i pozwól jej poleżeć ok 10 min. Następnie pokrój ją w cienkie plasterki i podawaj polane sosem. Ja podałam na puree ziemniaczanym.
Share the post "Pieczona polędwiczka wieprzowa z
sosem żurawinowo-
pomarańczowym"