Wykonanie
Dziś przedstawiam prosty sposób na pysznego
kurczaka, tym razem w glazurze
miodowo-czosnkowej w stylu azjatyckim. Doskonały pomysł nawet na obiad w tygodniu. Podałam go z
porami podsmażanymi z
grzybami. Polecam!Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:8 części
kurczaka (nadudzia, pałki lub skrzydełka)3 łyżki
miodu1 1/2 łyżki
brązowego cukru4 ząbki bardzo drobno posiekanego
czosnku1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej
cebuli1 łyżeczka
soli morskiejsól i
pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Szczodrze obsyp
kurczaka solą i
pieprzem i poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. W międzyczasie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w dużej misce.Wyjmij podpieczonego
kurczaka z piekarnika i przełóż go do miski z glazurą. Zlej też trochę wytopionego tłuszczu (nie za dużo, sos musi być gęsty i lepki). Dokładnie obtocz
kurczaka w glazurze.Wyłóż
kurczaka skórą do dołu znowu na blaszkę i włóż do piekarnika. Włącz funkcję grilla i podpiekaj przez 5 minut. Następnie wyjmij
kurczaka z piekarnika, odwróć wszystkie kawałki skórą do góry i wysmaruj go pozostałą glazurą. Grilluj kolejne 5 minut, aż
kurczak będzie ładnie zarumieniony i podawaj.Smacznego!

English versionHoney garlic chicken(4 servings)Ingredients:8 pieces of chicken (thighs, wings or drumsticks)3 tbsp honey1 1/2 tbsp brown sugar4 chopped cloves garlic1 tsp chopped onion1 tsp sea saltsalt & pepperPreparation:Preheat oven to 200 oC. Season chicken with salt and pepper and place on a rimmed baking sheet. Bake in the oven for 20 minutes. While the chicken is in the oven combine all other ingredients in a bowl and mix thoroughly.Remove chicken from the oven and place each piece in the bowl with the mixed sauce. Drain any fat that is on the baking sheet into the bowl with the sauce (not too much, sauce have to be sticky). Toss to coat thoroughly.Place chicken, skin
side down, on the baking sheet and return to oven. Turn oven to broil and broil for 5 minutes. Remove chicken from the oven and turn to skin
side up. Coat the chicken skin with any remaining sauce. Broil for another 5 minutes.Enjoy!

Share the post "
Kurczak w glazurze
miodowo-czosnkowej/Honey garlic chicken"



