Wykonanie
Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach śródziemnomorskich przygotowuje się poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane.Danie jest bardzo smaczne tak na ciepło i zimno.Składniki (na 8 sztuk):4 arkusze
ciasta filo250 g
sera feta lub innego tego typu
sera owczego2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszkijajko50 ml
oleju roślinnego50 ml
wodypieprz do smaku
czarnuszka do posypaniaPrzygotować nadzienie:
ser feta pokruszyć w dużej misce widelcem, dodać
pietruszkę i
pieprz, dobrze wymieszać. Do drugiej miski wbić
jajko, roztrzepać, dodać
olej i
wodę. Dobrze połączyć ze sobą. Arkusze
ciasta filo złożyć razem. Przekroić na pół i złożyć razem. Przekroić po skosie, aby uzyskać równej wielkości trójkąty. Złożyć razem. Zdjąć wierzchni płat ciasta. Odłożyć go. Górny płat posmarować masą jajeczną, przyłożyć odłożonym płatem. Posmarować masą jajeczną, ułożyć łyżkę nadzienia i dwa posmarowane płaty zwinąć w rulonik, lekko podwijając krawędzie. Powtórzyć z pozostałymi płatami i nadzieniem. Gotowe ruloniki ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia, posmarować pozostałą masą jajeczną. Posypać ziarnami
czarnuszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia się, około 20-25 minut.