ßßß Cookit - przepis na Izraelskie pikle z rzepy

Izraelskie pikle z rzepy

nazwa

Wykonanie

Ten przepis na marynowaną rzepę jest wyjątkowo prosty. Pikle wychodzą ostre, wyraziste, świetnie pasują do tłustych mięs lub talerza hummusu. Ich żywy czerwony kolor rozjaśni każdy talerz.
Składniki:
10 niedużych czarnych rzep
3 spore buraki
czerwona papryczka chili, pokrojona na centymetrowe kawałki
3 łodygi selera naciowego, pokrojone w 2 centymetrowe kawałki
150 ml octu spirytusowego
pól szklanki cukru
ciepła woda
drobna sól
Rzepę i buraki obrać i pokroić na pół centymetrowe plasterki. Warzywa włożyć do dużej miski i posypać łyżeczką soli. Wymieszać i odstawić do zamarynowana na całą noc w ciepłe miejsce.
Następnego dnia przełożyć warzywa wraz z sokiem który z nich wypłynął do sterylnego słoja. Dodać chili i seler, 2 łyżki soli, cukier ocet i wodę tyle żeby przykryła warzywa. Zakręcić słój, potrząsnąć, aby sól się rozpuściła. Ustawić w dobrze nasłonecznionym miejscu. Po około 4 dniach pikle powinny być gotowe. W chłodnym miejscu można przechowywać do miesiąca.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2015/08/izraelskie-pikle-z-rzepy.html