Wykonanie
Ten przepis na marynowaną
rzepę jest wyjątkowo prosty. Pikle wychodzą ostre, wyraziste, świetnie pasują do tłustych
mięs lub talerza hummusu. Ich żywy czerwony kolor rozjaśni każdy talerz.Składniki:10 niedużych czarnych
rzep3 spore
burakiczerwona
papryczka chili, pokrojona na centymetrowe kawałki3
łodygi selera naciowego, pokrojone w 2 centymetrowe kawałki150 ml
octu spirytusowegopól szklanki
cukruciepła
wodadrobna
sólRzepę i
buraki obrać i pokroić na pół centymetrowe plasterki. Warzywa włożyć do dużej miski i posypać łyżeczką
soli. Wymieszać i odstawić do zamarynowana na całą noc w ciepłe miejsce.Następnego dnia przełożyć warzywa wraz z
sokiem który z nich wypłynął do sterylnego słoja. Dodać
chili i
seler, 2 łyżki
soli,
cukier ocet i
wodę tyle żeby przykryła warzywa. Zakręcić
słój, potrząsnąć, aby
sól się rozpuściła. Ustawić w dobrze nasłonecznionym miejscu. Po około 4 dniach pikle powinny być gotowe. W chłodnym miejscu można przechowywać do miesiąca.