ßßß
Składniki:ogórki gruntowedo każdego litrowego słoika: 3 plastry marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 pokrojony ząbek czosnku, 1 kwiatostan kopru lub 3 duże gałązki kopru, 2 cm korzenia chrzanu - pokrojonyZalewa:3,5 litra wody0,5 litra octu spirytusowego 10%8 płaskich łyżek soli2,5 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml)Przygotowanie:Do wyparzonych słoików włożyć: plastry marchwi, czosnek, koper, ziele angielskie, czarny pieprz, chrzan, liście laurowe i gorczycę. Umyte ogórki ułożyć ściśle w słoikach.Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, zakręcić wieczka.Następnie pasteryzować słoiki, wstawiając je do do kąpieli wodnej (do 3/4 wysokości słoików) na ok. 15 minut.Po pasteryzacji dokręcić wieczka słoików i ustawić je do góry dnem. Słoiki nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.Smacznego