Wykonanie
Co prawda sezon na
truskawki prawie się skończył, jednak ponieważ w dalszym ciągu można je kupić, postanowiłam podzielić się moim przepisem na
dżem. Wolę
dżem dość kwaśny, długo smażony, zachowujący jak najwięcej smaku
truskawek. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby dodać więcej
cukru i jakiś dodatek smakowy, np.
wanilię,
rozmaryn czy
czarny pieprz.Składniki na 5 słoiczków ok. 200 ml:ok. 2,5 kg
truskawek2 szklanki
cukruTruskawki umyć bardzo dokładnie, usunąć szypułki, każdą
truskawkę rozkroić na pół, umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać
cukrem i gotować na malutkim gazie przez 3-4 kolejne dni po 2-3 godziny aż
dżem osiągnie jednolitą gładką konsystencję. Podczas pasteryzowania na powierzchni
dżemu będzie się tworzyć biała pianka, należy ją zebrać jak najdokładniej i wyrzucić. Gorący
dżem przełożyć do słoików, dobrze zakręcić. Nie trzeba już pasteryzować.