ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy niskosłodzony

Dżem truskawkowy niskosłodzony

nazwa

Składniki

Wykonanie

Co prawda sezon na truskawki prawie się skończył, jednak ponieważ w dalszym ciągu można je kupić, postanowiłam podzielić się moim przepisem na dżem. Wolę dżem dość kwaśny, długo smażony, zachowujący jak najwięcej smaku truskawek. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby dodać więcej cukru i jakiś dodatek smakowy, np. wanilię, rozmaryn czy czarny pieprz.
Składniki na 5 słoiczków ok. 200 ml:
ok. 2,5 kg truskawek
2 szklanki cukru
Truskawki umyć bardzo dokładnie, usunąć szypułki, każdą truskawkę rozkroić na pół, umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać cukrem i gotować na malutkim gazie przez 3-4 kolejne dni po 2-3 godziny aż dżem osiągnie jednolitą gładką konsystencję. Podczas pasteryzowania na powierzchni dżemu będzie się tworzyć biała pianka, należy ją zebrać jak najdokładniej i wyrzucić. Gorący dżem przełożyć do słoików, dobrze zakręcić. Nie trzeba już pasteryzować.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/07/dzem-truskawkowy-niskosodzony.html