Wykonanie
            Co prawda sezon na 
truskawki prawie się skończył, jednak ponieważ w dalszym ciągu można je kupić, postanowiłam podzielić się moim przepisem na 
dżem. Wolę 
dżem dość kwaśny, długo smażony, zachowujący jak najwięcej smaku 
truskawek. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby dodać więcej 
cukru i jakiś dodatek smakowy, np. 
wanilię, 
rozmaryn czy 
czarny pieprz.Składniki na 5 słoiczków ok. 200 ml:ok. 2,5 kg 
truskawek2 szklanki 
cukruTruskawki umyć bardzo dokładnie, usunąć szypułki, każdą 
truskawkę rozkroić na pół, umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać 
cukrem i gotować na malutkim gazie przez 3-4 kolejne dni po 2-3 godziny aż 
dżem osiągnie jednolitą gładką konsystencję. Podczas pasteryzowania na powierzchni 
dżemu będzie się tworzyć biała pianka, należy ją zebrać jak najdokładniej i wyrzucić. Gorący 
dżem przełożyć do słoików, dobrze zakręcić. Nie trzeba już pasteryzować.
