Wykonanie
Przepyszny i bardzo kremowy sernik na zimno do przygotowania w chwilkę ( nie licząc czasu chłodzenia ) - takie coś to ja lubię :) i sądząc po odzewie na jego ( sernika ) zdjęcia na facebooku, nie tylko ja :)Wiecie... czasem chcecie zrobić coś co będzie pyszne, będzie ładnie wyglądało a nie zabierze Wam połowy dnia. I to jest właśnie takie coś :)U mnie na wierzchu pojawiły się
truskawki, na które mamy w końcu sezon, ale świetnie sprawdzą się także
maliny czy
jagody.Polecam całym
sercem :)
Składniki :* 250 g
herbatników typu digestive,* 100 g
masła, roztopionego,* 1 łyżka ekstraktu
cytrynowego lub
waniliowego,* 600 g kremowego
serka typu philadelphia,* 100 g drobnego
cukru,* 280 ml
śmietany kremówki,Dodatki na wierzchu :* 300 g
truskawek,* 2 łyżki
cukru,
Przygotowanie :Okrągłą blaszkę ( 23 cm) z wyłóż papierem do pieczenia.W malakserze rozdrobnij
herbatniki na małe okruszki, jeśli nie masz malaksera włóż
herbatniki do woreczka i delikatnie rozbij np wałkiem do ciasta czy tłuczkiem.W misce dokładnie zmieszaj pokruszone
herbatniki z roztopionym
masłem. Wsyp do przygotowanej wcześniej formy i ugnieć w miarę równą warstwę ( bardzo pomocna w tym jest szklanka w właściwie jej denko ). Wstaw do lodówki na godzinkę.Do dużej miski włóż
serek, dodaj 100 g
cukru i ekstrakt, ubij na dość sztywno mikserem - nie zajmie to długo. Dodaj
śmietanę i ponownie ubij na sztywno.Wstaw do lodówki na kilka godzin.Po wyjęciu z lodówki obetnij brzegi papieru lub przełóż całość na talerz.W malakserze ( lub widelcem ) rozdrobnij około połowę
truskawek z
cukrem na konsystencje sosu.Pozostałe
truskawki ułóż na wierzchu sernika, polej sosem.Sernik przechowuj w lodówce do kilku dni ( raczej szybko zniknie ) ;)