ßßß
Pyszne i zdrowe śniadanie dla wszystkich fanów placków i naleśników :) Idealne kiedy mamy trochę więcej czasu na przygotowania - na przykład w weekend!Ja swoimi podzieliłam się z synem ( rocznym ) i zajadał się nimi!Delicious and healthy breakfast for all fans of pies and pancakes :) perfect when we have a little more time to prepare breakfast - in weekend for example !I shared with my son ( one year old ) and he like them!
Składniki : ( na około 10 sztuk - porcja dla 2 - 3 osób )* 80 g płatków owsianych,* 100 g mąki pełnoziarnistej,* 1 jajko,* 2 łyżki syropu klonowego,* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,* 1 jogurt grecki ( 170 g ),Ingredients: ( for about 10 pancakes - serving for 2 - 3 persons )* 80 g oats,* 100 g wholemeal flour,* 1 egg,* 2 tbsp maple syrup,* 1 tsp baking powder,* 1 Greek yogurt (170 g),
Przygotowanie :Płatki owsiane zmiel w blenderze na mąkę, zmieszaj z mąka i proszkiem do pieczenia.W misce roztrzep jajko, dodaj jogurt, syrop klonowy zamieszaj.Połącz suche składniki z mokrymi -gdyby ciasto było za gęste dodaj odrobinę wody lub mleka.Dobrze rozgrzej nieprzywierającą patelnie, nakładaj po łyżce ciasta i smaż około 2-3 minut, przewróć i smaż minutę.Ja padałam swoje z odrobiną syropu klonowego i siekanymi orzechami laskowymi, ale możesz dodać świeże owoce, jogurt, serek wiejski - co lubisz ;)Preparation:Grind oats in blender until you get flour, mix with wholemeal flour and baking powder.Beat egg in a bowl add the yogurt, maple syrup and stir.Combine dry ingredients with wet - if the batter is too thick add a little bit of water or milk.Preheat a non-stick frying pan, put a spoonful of dough and fry for about 2-3 minutes, flip and cook one more minute.I served mine with maple syrup and chopped hazelnuts, but you can add fresh fruit, yogurt, cottage cheese - what you like ;)