Wykonanie

Po raz pierwszy w tym roku kupiłam
rabarbar ( aż wstyd się przyznać :P ).O d razu pomyślałam o muffinkach... z kruszonką... i
cynamonem!Strzał w dziesiątkę!Pyszne, mięciutkie, dość słodkie, z kwaskową nutą
rabarbaru.Składniki : ( na 12 - 15 sztuk )* 300 g
mąki,* 170 g
cukru,* 1 łyżeczka proszku o pieczenia,* 1 łyżeczka
sody oczyszczonej,* 130 g
masła,* 1
jajko,* 250 ml
mleka,* 3 - 4 łodygi
rabarbaru,Składniki na kruszonkę :* 1 łyżka
masła,* 3 łyżki
mąki,* 3 łyżki
brązowego cukru,* 1/2 łyżeczki
cynamonu,Przygotowanie :
Rabarbar umyj, pokrój na centymetrowe kawałki.Składniki na kruszonkę ugnieć palcami do czasu aż będzie się kruszyć ( w razie gdyby nadal się sklejała dodaj troszkę
mąki).Do dużej miski przesiej
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną.W drugiej misce rozpuść
masło, dodaj
jajko i
mleko, dokładnie zmieszaj.Połącz zawartość obu misek.Blaszkę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami, napełniaj masą o 3/4 wysokości, dodaj po 4-5 kawałków
rabarbaru, posyp kruszonką.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut ( do czystego patyczka ).


Przepis bierze udział w akcji : Kwaśnie, no właśnie .