Wykonanie
Makaron, kolejny
makaron... Dziś z dodatkiem
boczku,
brokułów i
ciecierzycy.Ekspresowy w przygotowaniu idealny na obiad w środku tygodnia :) .Składniki : ( 2 porcje )* 120 g
makaronu fusilli (świderki),* 4 plastry
boczku,* 200 g
brokułów z długimi łodyżkami,* 2 ząbki
czosnku,* 1/2 puszki
ciecierzycy,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :W dużym garnku zagotuj
wodę z łyżeczką
soli, wrzuć
brokuły i gotuj około 5 minut ( powinny być al dente). Ugotowane
brokuły wyjmij z
wody za pomocą łyżki cedzakowej, odłóż na bok i pokrój w 2cm kawałki.Do
wody po brokułach wsyp
makaron i gotuj wg zaleceń producenta.Na dużej patelni podsmaż pokrojony na kawałki
boczek, gdy będzie złoty dodaj
czosnek i
ciecierzycę.Podsmażaj przez 5 minut często mieszając, dorzuć pokrojone
brokuły, dopraw
solą i
pieprzem, smaż 2 minutki na wolnym ogniu.Dodaj
makaron i 1/3 szklanki
wody z gotowania
makaronu.Dobrze zmieszaj.
