Wykonanie
Szybkie, "awaryjne" danie dla tych,którzy lubią
brokuły ,
czosnek i nie liczą zbytnio kalorii :) Tu nie stosuję swojej aptekarskiej precyzji, nie ważę, nie przeliczam, wszystko jest "na oko" :) Dlatego poniżej podam tylko składniki potrzebne do wykonania sosu.
brokuł - ja zazwyczaj korzystam z mrożonych różyczek i wtedy gotuję ok.pół opakowaniakilka ząbków
czosnku - nadaje sosowi wyrazistości, więc proponuję dać go sporo
sól,
pieprzśmietanamakaron - mnie najbardziej smakuje spaghetti lub coś zbliżonego,bardzo drobny
makaron raczej się tu nie sprawdzi
Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odsączamy i przekładamy na patelnię, rozgniatamy widelcem prawie na papkę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, dolewamy
śmietanę - tyle,by z
brokułem tworzyła konsystencję sosu,a nie suchej,zbitej papki.Doprawiamy
pieprzem i
solą,podgrzewamy,żeby się połączyły wszystkie składniki. W międzyczasie gotujemy
makaron,odcedzamy, nakładamy porcję na talerz,a na górę dajemy porcję sosu.Jeśli kto woli,można
makaron wymieszać z sosem przed nałożeniem na talerz. Smacznego!!!